Borůvkový koláč s krupicovou náplní
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 250 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- sůl 1 špetka
- máslo 125 gramů
- cukr 4 lžíce
- cukr vanilkový 1 balení
- vejce 1 kus
- hrách 1 hrst (loupaný, suchý, na předpečení)
- tuk (na vymazání)
Na náplň:
Postup přípravy
Mouku s kypřicím práškem prosijte na vál, nakrájejte do ní máslo, přidejte cukry, sůl a vejce a vypracujte křehké těsto.
Zabalte ho do fólie a nechte 30 minut v chladu odpočinout. Koláčovou formu vymažte tukem, na dno vyválejte těsto a vytáhněte jeho okraje do výše. Propíchněte ho několikrát vidličkou a položte na něj pečicí papír, který zatížíte sušeným hrachem. Pečte v předehřáté troubě při 180°C 10 minut, potom papír i hrách odstraňte.
Mléko s krupicí a cukrem povařte 3 minuty, přimíchejte žloutky, kůru a tuhý sníh z bílků. Do náplně vmíchejte omyté a okapané borůvky. Hmotu nalijte na předpečený korpus, uhlaďte a pečte ještě při 180°C asi 20 minut. Koláč podávejde vychladlý.
Poznámka k receptu
Do náplně můžete pro lepší vůni přimíchat lžíci rumu nebo brandy.
Načítám komentáře...