Borůvkový koláč s tvarohovou náplní
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 400 gramů
- tuk 200 gramů (na pečení)
- cukr moučkový 120 gramů
- žloutek 2 kusy
- mléko 1 lžíce
- šťáva citronová 1 lžička
- cukr vanilkový (na posypání)
- mouka (na vál)
- tuk (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
Na náplň:
- tvaroh měkký 500 gramů
- borůvky 400 gramů
- cukr moučkový 150 gramů
- vejce 2 kusy
- máslo 40 gramů
- citronová kůra 1 lžička (strouhaná)
Na drobenku:
- mouka pšeničná polohrubá 150 gramů
- cukr moučkový 150 gramů
- máslo 2 lžíce
Postup přípravy
Mouku smícháme s cukrem, přidáme nakrájený tuk, žloutky, citronovou šťávu a mléko a vypracujeme hladké těsto, které necháme hodinu v chladu odpočinout. Mezitím připravíme náplň. Změklé máslo utřeme s cukrem, vejci a citronovou kůrou. Za stálého míchání přidáme prolisovaný tvaroh a dobře promícháme. Borůvky očistíme, omyjeme a necháme odkapat.
Připravené těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát, který opatrně přeneseme pomocí válečku do vymazané a vysypané formy (nebo na plech). Potřeme ho připravenou tvarohovou náplní, kterou uhladíme, koláč vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a zapečeme, až povrch lehce zrůžoví.
Všechny přísady na drobenku smícháme a promneme důkladně prsty. Předpečený koláč vyjmeme z trouby, poklademe ho rovnoměrně borůvkami, lehce poprášíme vanilkovým cukrem, posypeme drobenkou a dopečeme dorůžova.
Poznámka k receptu
Pokud vám tvarohová náplň připadá příliš řídká, přidejte do ní trochu škrobové moučky nebo vanilkového pudinkového prášku. Nebude z koláče vytékat.
Načítám komentáře...