Borůvkový koláč se sněhovou čepicí

Seznam surovin

Na těsto:

Na náplň:

Na sníh:

Kromě toho:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

V míse promícháme mouku s cukrem a špetkou soli. Přidáme nadrobno nakrájené máslo a jen krátce promícháme. Přilijeme ledovou vodu a rychle vypracujeme hladké těsto (podle potřeby můžeme přidat ještě trochu ledové vody). Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme nejméně hodinu odležet v chladu.

Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm, namotáme ho na váleček, přeneseme do vymazané a vysypané kulaté koláčové formy a lehce přimáčkneme na dno a k okrajům. Přebytečné okraje odřízneme. Těsto zakryjeme fólií a uložíme ještě na 30 minut do chladu.

V míse smícháme citronou šťávu a kůru, škrob a cukr a opatrně vmícháme borůvky. Náplň nalijeme do formy s těstem, okraje těsta potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem, koláč vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme asi 40 minut.

Mezitím ušleháme z bílků a špetky soli pevný sníh. Po lžících do něj zašleháme moučkový cukr a nakonec citronovou šťávu a vyšleháme tuhý sníh, který tvoří špičky. Naneseme ho na horký koláč a vypouklou stranou lžíce z něj vytáhneme špičky. Koláč vložíme zpět do trouby, u které jsme snížili teplotu na 175 °C a pečeme asi 10 minut, až sněhové špičky začnou lehce hnědnout.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...