Borůvkový koláč se sněhovou čepicí
Seznam surovin
Na těsto:
- mouka pšeničná hladká 350 gramů
- cukr 2 lžíce
- sůl 1 špetka
- máslo 220 gramů
- voda 3 lžíce
Na náplň:
- šťáva citronová 2 lžíce
- citronová kůra 1 lžička (nastrouhaná)
- moučka kukuřičná (škrob) 2 lžíce
- cukr 100 gramů
- borůvky 600 gramů
Na sníh:
- bílek 3 kusy
- sůl 1 špetka
- cukr moučkový 6 lžic
- šťáva citronová 1/2 lžičky
Kromě toho:
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- máslo (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
- vejce 1/2 kusu (+ 1 lžíce mléka, na potření)
Postup přípravy
V míse promícháme mouku s cukrem a špetkou soli. Přidáme nadrobno nakrájené máslo a jen krátce promícháme. Přilijeme ledovou vodu a rychle vypracujeme hladké těsto (podle potřeby můžeme přidat ještě trochu ledové vody). Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme nejméně hodinu odležet v chladu.
Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm, namotáme ho na váleček, přeneseme do vymazané a vysypané kulaté koláčové formy a lehce přimáčkneme na dno a k okrajům. Přebytečné okraje odřízneme. Těsto zakryjeme fólií a uložíme ještě na 30 minut do chladu.
V míse smícháme citronou šťávu a kůru, škrob a cukr a opatrně vmícháme borůvky. Náplň nalijeme do formy s těstem, okraje těsta potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem, koláč vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme asi 40 minut.
Mezitím ušleháme z bílků a špetky soli pevný sníh. Po lžících do něj zašleháme moučkový cukr a nakonec citronovou šťávu a vyšleháme tuhý sníh, který tvoří špičky. Naneseme ho na horký koláč a vypouklou stranou lžíce z něj vytáhneme špičky. Koláč vložíme zpět do trouby, u které jsme snížili teplotu na 175 °C a pečeme asi 10 minut, až sněhové špičky začnou lehce hnědnout.
Načítám komentáře...