Borůvkový mřížkový koláč
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 350 gramů
- máslo 220 gramů
- voda 4 lžíce (ledová)
- cukr 2 lžíce
- sůl 1 špetka
- tuk (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
- vejce 1/2 kusu (na potření)
- mléko 1 lžíce (na potření)
Na náplň:
- borůvky 600 gramů
- cukr 100 gramů
- moučka kukuřičná (škrob) 2 lžíce
- šťáva citronová 2 lžíce
- citronová kůra 1 lžička (nastrouhaná)
Postup přípravy
V míse smícháme hladkou mouku s cukrem a špetkou soli, přidáme nakrájené máslo a mícháme asi 15 vteřin. Pak přilijeme 3 lžíce ledové vody a dále mícháme, dokud se těsto nespojí (podle potřeby přilijeme ještě trochu vody). Těsto bychom měli zpracovávat velmi rychle, jen necelou minutu. Z připraveného těsta vytvarujeme kouli, kterou zploštíme, zabalíme do fólie a necháme odležet nejméně hodinu v chladu.
Pak těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm, přeneseme ho do lehce vymazané a vysypané kulaté formy a přebývající těsto přes okraj seřízneme a uschováme na mřížku. Formu zakryjeme fólií a necháme před plněním ještě 30 minut v chladu.
V míse smícháme citronovou kůru a šťávu, škrob a cukr a opatrně vmícháme borůvky. Ze zbylého těsta utvoříme několik válečků silných asi 5 mm. Náplň nalijeme do formy s těstem, okraje těsta potřeme vejcem rozmíchaným s mlékem a na povrchu vytvoříme z válečků těsta mřížku. Také ji potřeme vejcem a pečeme asi 35 – 45 minut při 200 °C. Pokud těsto při pečení začne místy rychle hnědnout, zakryjeme povrch alobalem.
Načítám komentáře...