Bramborové šátečky s perníkovou náplní
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 220 gramů
- brambory 100 gramů (vařené, oloupané)
- margarín 90 gramů
- žloutek 1 kus
- cukr 30 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balíčku
- sůl 1 špetka
- mouka (na vál)
- vejce 1 kus (na potření)
- smetana 2 lžíce (na potření)
- cukr moučkový (na posypání)
Na náplň:
- čokoláda hořká 100 gramů
- perník 100 gramů (strouhaný)
- máslo 50 gramů
- whisky 0,4 decilitru
- mléko zahuštěné (kondenzované) sladké 2 lžíce (Salko)
Postup přípravy
Nejdříve připravíme náplň. Strouhaný perník opražíme za stálého míchání na másle a nasypeme do mísy. Přidáme salko a rozpuštěnou čokoládu smíchanou s whisky. Vše promícháme a necháme zchladnout.
Vychladlé brambory nastrouháme, přidáme sůl, mouku s práškem do pečiva, cukr, margarín a žloutek a vypracujeme hladké těsto. Rozválíme ho na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm a nakrájíme ho na čtverce o straně 7 cm (celkem asi 20). Do středu každého dáme lžičku náplně, rohy potřeme vejcem rozšlehaným se smetanou, přehneme je do středu, lehce je k sobě stlačíme a zakryjeme ozdobně vykrojeným kouskem ze zbylého těsta.
Šátečky narovnáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme je zbylým vejcem se smetanou, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme dozlatova asi 12 -15 minut. Před podáváním šátečky pocukrujeme.
Načítám komentáře...