Bramborový koláč s jablky
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- Hera 250 gramů
- cukr moučkový 150 gramů
- vejce 1 kus
- sůl 1 špetka
- brambory 300 gramů (vařené ve slupce)
- kypřící prášek do pečiva 1 balíček
- citronová kůra (trocha, nastouhaná)
- jablka 300 gramů (nastrouhaná)
- cukr krystal
- skořice (mletá)
- rozinky 1 hrst
- tuk (na vymazání)
- mouka (na vál)
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Rozpusťte 200 g hery a vlažnou ji přimíchejte k bramborám, přidejte mouku prosetou s práškem do pečiva, sůl, citronovou kůru a vejce. Vypracujte hladké těsto a rozdělte ho na dvě části.
První část rozválejte na vymazaný plech. Těsto posypte jablky, cukrem, skořicí, ořechy a rozinkami (podle chuti) a přiklopte druhým vyváleným plátem těsta. Povrch pokapte zbytkem rozpuštěné hery, na několika místech propíchněte vidličkou a plech vložte do trouby vyhřáté na 180° C.
Koláč upečte dozlatova, nechte vychladnout, pocukrujte a nakrájejte na řezy.
Načítám komentáře...