Bramborový koláč s třešněmi
Seznam surovin
- třešně 600 gramů
- brambory 300 gramů (vařené, oloupané)
- mouka pšeničná polohrubá 250 gramů
- cukr 180 gramů
- tuk 80 gramů
- vejce 1 kus
- kypřící prášek do pečiva 1 balíček
- sůl 1 špetka
- tuk (na vymazání plechu)
Na drobenku:
- mouka pšeničná polohrubá 100 gramů
- cukr 70 gramů
- tuk 70 gramů
Postup přípravy
V misce smícháme mouku s cukrem na drobenku, přidáme tuk a dobře vše promneme prsty.
Třešně propláchneme vodou a necháme odkapat, případně je i vypeckujeme.
V míse utřeme změklý tuk se žloutkem a dvěma třetinami cukru do pěny. Přidáme jemně nastrouhané brambory a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Z bílku a špetky soli ušleháme pevný sníh, zašleháme do něj zbylý cukr a sníh zlehka vmícháme do bramborového těsta.
Připravené těsto rozetřeme na vymazaný plech, povrch rovnoměrně poklademe třešněmi a posypeme drobenkou. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 35 - 40 minut, dokud okraje těsta nezezlátnou. Před podáváním koláč nakrájíme na čtverečky.
Načítám komentáře...