Bramborový koláč se šlehačkou a ovocem
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 250 gramů
- brambory 200 gramů (vařené ve slupce)
- cukr 50 gramů
- Hera 50 gramů
- vejce 1 kus
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balíčku
- sůl 1 špetka
- tuk (na vymazání)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání)
Na dokončení:
- smetana na šlehání 1 kelímek
- jahody 200 gramů
- hroznové víno 150 gramů
- zavařenina jahodová 50 gramů
- želatinový ztužovač 1 balíček (za studena)
- čokoláda 2 lžíce (nastrouhaná)
- cukr moučkový 1 lžíce
Postup přípravy
Uvařené oloupané brambory nastrouháme najemno a smícháme je s moukou, práškem do pečiva, špetkou soli, cukrem, vejcem a změklou Herou.
Na válu vypracujeme hladké těsto, které rozválíme na plát a přeneseme do dobře vymazané a vysypané koláčové formy. Okraje těsta zvedneme, střed propícháme vidličkou, těsto vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a upečeme.
Smetanu ušleháme do tuha, vmícháme do ní moučkový cukr a ztužovač rozpuštěný podle návodu na obalu.
Upečený a vychladlý korpus potřeme zavařeninou, na kterou rozetřeme vrstvu připravené šlehačky (trochu šlehačky naplníme do zdobícího sáčku a necháme stranou). Ještě, než šlehačka ztuhne,
posypeme povrch koláče jahodami a kuličkami vína, ozdobíme ho pomocí zdobícího sáčku zbylou šlehačkou, posypeme nastrouhanou čokoládou a necháme v chladu asi hodinu ztuhnout
Načítám komentáře...