Bramborový koláč se žloutkovým krémem
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 200 gramů (množství záleží na typu brambor)
- brambory 100 gramů (vařené, nastrouhané)
- máslo 100 gramů (nakrájené na malé kousky)
- cukr 50 gramů
- žloutek 2 kusy
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balíčku
- sůl 1 špetka
- mouka (na vál)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání)
- tuk (na vymazání)
- ovoce 2 hrsti (drobné, na náplň)
Na krém:
- mléko 4 decilitry
- vejce 1 kus
- žloutek 2 kusy
- pudinkový prášek vanilkový 1 balíček
- cukr 2 lžíce
Na drobenku:
- máslo 50 gramů
- cukr 50 gramů
- mouka pšeničná hrubá 50 gramů
Postup přípravy
Nejdříve připravíme krém. V kovové misce vyšleháme vejce a žloutky do pěny. Přilijeme 2 dl mléka, misku postavíme do kastrůlku s vařící vodou a stále promícháváme, dokud krém nezhoustne. Přelijeme ho do prázdného kastrůlku, přidáme druhou polovinu mléka, ve kterém jsme rozmíchali pudinkový prášek a cukr a vše povaříme, až vznikne hustý krém.
Na válu zpracujeme mouku, nastrouhané vařené brambory, máslo, cukr, žloutek, prášek do pečiva a špetku soli na hladké těsto. Rozválíme ho na pomoučeném válu na kulatý plát, vyložíme jím vymazanou kulatou koláčovou formu a okraje zvedneme do výšky.
Na těsto nalijeme žloutkový krém a posypeme ho ovocem. Všechny přísady na drobenku promneme prsty a nasypeme na ovoce na koláči. Vložíme ho do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 35 - 40 minut.
Upečený koláč necháme vychladnout a teprve pak ho nakrájíme.
Načítám komentáře...