Bramborový mřížkový koláč
Seznam surovin
- brambory 300 gramů (vařené bez slupky)
- mouka pšeničná polohrubá 250 gramů
- cukr 250 gramů
- tuk 100 gramů
- vejce 1 kus
- kypřící prášek do pečiva 1 balení
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná polohrubá 1 hrst (na vál)
- tuk 1 lžíce (na vymazání plechu)
- meruňky 500 gramů (čtvrtky vypeckovaných čerstvých meruněk )
- tvaroh měkký 500 gramů
- cukr 120 gramů
- brambory 100 gramů (vařené bez slupky, prolisované )
- vejce 2 kusy
- med 3 lžíce (na pokapání meruněk, případně cukr na posypání )
- mouka pšeničná hrubá 1 lžíce (na vysypání plechu)
Postup přípravy
Připravíme krémovou náplň. V míse rozmícháme měkký tvaroh s cukrem a vejci. Přidáme uvařené prolisované brambory a dobře promícháme.
Uvařené brambory jemně nastrouháme do mísy, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, cukr, rozpuštěný zchladlý tuk, vejce a špetku soli a vypracujeme tužší těsto. Dvě třetiny těsta rozválíme na pomoučeném válu na plát, kterým vyložíme vymazaný a vysypaný plech, a rozetřeme na něj připravenou tvarohovou náplň. Zbylou třetinu těsta rozválíme na tenčí dlouhé válečky, které rozložíme na těsto s náplní tak, abychom vytvořili mřížku.
Do jednotlivých okének v mřížce položíme čtvrtky vypeckovaných meruněk, pokapeme je medem (nebo posypeme cukrem) a koláč pečeme asi 40 minut při 180°C.
Načítám komentáře...