Bramborový páj s hroznovým vínem
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 170 gramů
- brambory 100 gramů (vařené, oloupané)
- tuk 100 gramů
- cukr 50 gramů
- sůl 1 špetka
- mouka (na vál)
- tuk (na vymazání formy)
Na náplň:
- brambory 250 gramů (vařené, oloupané)
- hroznové víno 200 gramů
- máslo pomazánkové 100 gramů
- vejce 3 kusy
- cukr 75 gramů
- smetana 1/2 decilitru
- želé 1/2 balíčku (dortové, čiré, v prášku)
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
Do mísy nasypeme mouku a cukr, přidáme měkký tuk, sůl a prolisované brambory a vypracujeme tuhé těsto. Zabalíme ho do fólie a uložíme v chladničce.
Pomazánkové máslo důkladně vyšleháme s cukrem, smetanou a vejci. Po částech přimícháme prolisované brambory a špetku soli a vymícháme dohladka.
Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na kulatý plát silný asi 2 mm a opatrně ho pomocí válečku přeneseme do vymazané kulaté formy. Těsto dobře přimáčkneme na dno i stěny formy, na několika místech ho propícháme vidličkou a dáme péct do trouby vyhřáté na 220 °C. Když těsto zbělá, snížíme teplotu na 150 °C a těsto dopečeme do světle zlatavé barvy.
Upečený korpus necháme částečně vychladnout, pak ho naplníme připravenou směsí a dále pečeme při 150 °C. Po 20 minutách teplotu snížíme na 110 °C a pečeme ještě asi hodinu, dokud není náplň po celé ploše při zatlačení prstem stejně pružná.
Páj necháme zchladnout (nejlépe do druhého dne), pak ji poklademe půlkami kuliček hroznů, potřeme želé připraveným podle návodu na obalu a necháme ztuhnout.
Načítám komentáře...