Bratislavské rohlíčky
Seznam surovin
Maková náplň:
- cukr 150 gramů
- mák 150 gramů (mletý)
- skořice (trocha)
- citronová kůra
- rozinky 1 hrst
Ořechová náplň:
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- sůl 1 špetka
- cukr krupice 70 gramů
- droždí 30 gramů (čerstvé)
- máslo 250 gramů
- žloutek 2 kusy (+1 vejce na potření)
- mléko 150 mililitrů
Postup přípravy
1. Nejdřív si připravte náplně. Na makovou nejprve povařte cukr se 150ml vody. Přidejte mletý mák, skořici, citronovou kůru a rozinky (mohou být předem namočené v rumu). Nechte ji vychladnout.
2. Ořechovou náplň z uvedených surovin připravte obdobně, jen místo vody použijte stejné množství mléka.
3. Do mísy prosejte mouku se solí. Přidejte cukr, rozdrobené droždí, vlažné rozpuštěné máslo, žloutky a mléko a vypracujte elastické těsto. Rozválejte ho na 3 placky a každou rozkrojte na 8 stejně velkých
trojúhelníků.
4. Plňte je ořechovou nebo makovou náplní, směrem od nejširšího místa po špičku stočte, ohněte do tvaru rohlíčku, přemístěte na plech pokrytý pečicím papírem a potřete rozšlehaným vajíčkem. Nechte je asi
150 minut kynout.
5. Pečte přibližně 20 minut v troubě předehřáté na 160°C. Během pečení je důležité neotvírat troubu, aby těsto nepopraskalo.
Poznámka k receptu
Klasika uplynulých desetiletí, která k nám „připlula“ ze sousední slovenské kuchyně. Recepty se mohou v jednotlivostech lišit, těsto by ale mělo být nadýchané a vláčné a náplň krásně šťavnatá. Rohlíčky dobře ustojí i zmrazení a následné pozvolné prohřátí.
Načítám komentáře...