BRETAŇSKÝ KOLÁČ FAR
Seznam surovin
- švestky sušené 300 gramů (vypeckované)
- rum tmavý 120 mililitrů (třtinový)
- mléko 760 mililitrů (plnotučné)
- vanilkový lusk 1 kus
- vejce 4 kusy (velké)
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná hladká 225 gramů
- máslo 1 lžíce (solené + na vymazání formy)
Postup přípravy
1. Do misky nalijte rum, namočte do něj švestky a nechte aspoň 2 hodiny nasáknout. Troubu předehřejte na 200°C, formu vymažte máslem. V rendlíku přiveďte k varu mléko s cukrem a vanilkovými semínky, můžete k němu přihodit i prázdný lusk.
2. Ve větší míse ušlehejte vejce se solí. Z mléka odstraňte lusk a za stálého šlehání mléko pomalu přilévejte k vejcím. Sceďte švestky a k vejcím vlijte i rum, který se nevsákl. Pak postupně vmíchejte mouku.
3. Polovinu těsta nalijte do připravené formy, poklaďte ji švestkami a zalijte zbytkem těsta. Dejte formu do trouby a pečte 30 minut. Pak teplotu stáhněte na 180°C. Koláč vyjměte a potřete máslem. Vraťte ho zpět a pečte ještě asi 10 minut, dokud není propečený. Nechte ho zcela vychladnout, nakrájejte a podávejte.
Poznámka k receptu
Mimi tenhle koláč často připravuje, když je sama, aby jím překvapila muže a děti po návratu domů. Dodává jí pocit, že je správná „maman“, která rodinu vítá čerstvě upečeným moučníkem.
FORMA 18x28CM
Načítám komentáře...