BROSKVOVÉ CLAFOUTIS
Seznam surovin
- broskve 4 kusy (4-5 kusů)
- maliny 2 hrsti
- mouka pšeničná hladká 50 gramů
- mouka 50 gramů (mandlová)
- cukr krupice 100 gramů
- vanilkový extrakt 2 lžičky
- vejce 2 kusy
- žloutek 2 kusy
- smetana na šlehání 250 mililitrů
- sůl 1 špetka
- máslo (na vymazání formy)
- cukr krupice (na vysypání formy)
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
1. V míse promíchejte mouku, mandlovou mouku cukr a sůl, můžete je i lehce nakypřit metlou. Přidejte extrakt, vejce, žloutky, smetanu a šlehejte, dokud nezískáte hladké těsto. Formu vymažte máslem a vysypte cukrem.
2. Broskve nakrájejte na klínky a spolu s malinami naskládejte do formy. Zalijte těstem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut. Broskve pustí šťávu, takže koláč zůstane vláčný, musí ale být dopečený – zkontrolujte to špejlí. Zapíchněte ji do středu, a když ji vytáhněte suchou a bez drobečků, máte hotovo. Koláč nechte vychladnout, poprašte cukrem a podávejte.
Poznámka k receptu
Clafoutis nejspíš znáte s třešněmi, jde o jeden z nejznámějších francouzských koláčů. Hutné těsto založené na vejcích a smetaně se nám ale osvědčilo i v kombinaci s broskvemi.
FORMA 25x35 CM
Načítám komentáře...