Broskvový čajový koláč
Seznam surovin
Na těsto:
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- máslo 100 gramů
- vejce 1 kus
- cukr moučkový 100 gramů
Na náplň:
- mléko 400 mililitrů
- smetana 100 mililitrů
- čaj bílý 4 balíčky (4 čajové sáčky)
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- žloutek 3 kusy
- cukr 60 gramů
- broskve 4 kusy
Kromě toho:
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- mandlové plátky (na posypání)
- cukr krystal (na posypání)
Postup přípravy
Do mísy prosejeme mouku, přidáme máslo nakrájené na malé kostičky a prsty vše rychle zpracujeme na drobenku. Vejce rozšleháme ve skleničce a dolijeme studenou vodou na množství 60 ml. Přidáme ho spolu s cukrem k drobence a rychle vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a uložíme alespoň na hodinu do chladničky.
Odleželé těsto necháme 15 minut ohřát při pokojové teplotě a pak ho rozválíme na pomoučeném válu na kulatý plát, Vyložíme jím kulatou koláčovou formu a přebytečné okraje odřízneme a uschováme si je. Dno propícháme vidličkou, zakryjeme ho kruhem vystřiženým z papíru na pečení a zasypeme vrstvou suchých luštěnin. Formu vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme asi 15 minut, až začne těsto na okrajích zlátnout.
Mezitím v kastrolu přivedeme k varu mléko se smetanou. Přidáme čajové sáčky, odstavíme z ohně, sáčky necháme louhovat 10 minut a pak je vyjmeme. V míse rozšleháme mouku se žloutky a cukrem na hladkou směs. Nalijeme ji do mléka se smetanou a pomalu zahříváme a mícháme, dokud směs nezhoustne. Přecedíme ji přes sítko do misky a necháme vychladnout.
Z předpečeného těsta odstraníme papír s luštěninami, rozetřeme na něj připravenou náplň a ve dvou kruzích na ni rozložíme broskve nakrájené na měsíčky. Schovaný zbytek těsta znovu rozválíme na plát a vykrojíme z něj formičkou kolečka. Přitiskneme je na okraj koláče tak, aby kolečka částečně přesahovala přes okraj formy a přebytečné těsto znovu odkrojíme. Pak koláč posypeme krystalovým cukrem a mandlemi, vložíme ho do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme ještě 15 – 20 minut.
Poznámka k receptu
Koláč podávejte s kopečkem čerstvě ušlehané smetany nebo vanilkové zmrzliny.
Načítám komentáře...