Broskvový koláč s frangipane

Seznam surovin

Těsto:

Náplň:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Do mísy nasypte mouku, na kostky nakrájené studené máslo, cukr a rukama vytvořte směs podobnou drobence. Přidejte vejce rozmíchané s vodou a vypracujte hladké, pevné těsto. Na lehce pomoučené pracovní desce je vyválejte na tloušťku 4 mm. Koláčovou formu vymažte máslem a vyložte ji těstem. Přebývající těsto odřízněte, dno propíchejte vidličkou a dejte na půl hodiny chladit do lednice. Zatímco se těsto chladí, předehřejte troubu na 200 °C.

2. Na vychlazený korpus položte pečicí papír, nasypte na něj fazole a pečte 20 minut naslepo. Pak fazole i papír sundejte a ještě 5 minut pečte dozlatova. Korpus nechte vychladnout a teplotu v troubě snižte na 170 °C.

3. Než korpus zchladne, připravte náplň. Máslo vyšlehejte s cukrem do světlé pěny, přidejte mleté mandle, mouku, sůl, prášek do pečiva, vejce, vanilkový extrakt a vše spojte. Broskve rozřízněte, vyjměte pecku a nakrájejte je na šestiny. Krém rozetřete na předpečený korpus, ozdobte ho kusy broskve a vložte do trouby. Pečte 25 minut nebo dokud náplň nezačne zlátnout. Posypte plátky mandlí, vraťte do trouby a pečte dalších 25–30 minut dozlatova. Před vyjmutím z formy nechte koláč 15 minut odpočinout.

Poznámka k receptu

Mandlová náplň frangipane ladí snad s každým ovocem, u nás ale v létě vyhrávají broskve. Výrazné mandlové chuti se ovšem nemusíte vzdát ani po sezoně, Na podzim ho upečte ze švestek nebo z hrušek.

Hodnocení: 4,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 4

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...