Broskvový koláč s frangipane
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- máslo 150 gramů (studené)
- cukr krystal 1 lžíce
- vejce 1 kus
- voda 1 lžíce (studená)
Náplň:
- moučka mandlová 125 gramů
- mouka pšeničná hladká 65 gramů
- máslo 175 gramů (změklé)
- cukr krystal 160 gramů
- broskve 4 kusy
- mandle (plátky)
- vejce 2 kusy
- vanilkový extrakt 1 lžíce
- kypřící prášek do pečiva
- sůl
Postup přípravy
1. Do mísy nasypte mouku, na kostky nakrájené studené máslo, cukr a rukama vytvořte směs podobnou drobence. Přidejte vejce rozmíchané s vodou a vypracujte hladké, pevné těsto. Na lehce pomoučené pracovní desce je vyválejte na tloušťku 4 mm. Koláčovou formu vymažte máslem a vyložte ji těstem. Přebývající těsto odřízněte, dno propíchejte vidličkou a dejte na půl hodiny chladit do lednice. Zatímco se těsto chladí, předehřejte troubu na 200 °C.
2. Na vychlazený korpus položte pečicí papír, nasypte na něj fazole a pečte 20 minut naslepo. Pak fazole i papír sundejte a ještě 5 minut pečte dozlatova. Korpus nechte vychladnout a teplotu v troubě snižte na 170 °C.
3. Než korpus zchladne, připravte náplň. Máslo vyšlehejte s cukrem do světlé pěny, přidejte mleté mandle, mouku, sůl, prášek do pečiva, vejce, vanilkový extrakt a vše spojte. Broskve rozřízněte, vyjměte pecku a nakrájejte je na šestiny. Krém rozetřete na předpečený korpus, ozdobte ho kusy broskve a vložte do trouby. Pečte 25 minut nebo dokud náplň nezačne zlátnout. Posypte plátky mandlí, vraťte do trouby a pečte dalších 25–30 minut dozlatova. Před vyjmutím z formy nechte koláč 15 minut odpočinout.
Poznámka k receptu
Mandlová náplň frangipane ladí snad s každým ovocem, u nás ale v létě vyhrávají broskve. Výrazné mandlové chuti se ovšem nemusíte vzdát ani po sezoně, Na podzim ho upečte ze švestek nebo z hrušek.
Načítám komentáře...