Broskvový páj
Seznam surovin
- mouka 350 gramů (hladká)
- cukr krystal 35 gramů
- sůl 1 lžička
- máslo 225 gramů (+na vymazání)
- voda 100 mililitrů (ledová)
- broskve 1 kilogram
- cukr třtinový 110 gramů
- sůl 1 lžička
- moučka kukuřičná (škrob) 10 gramů
Postup přípravy
1. Mouku, cukr a sůl promíchejte v míse a přidejte na kostičky nakrájené studené máslo. Rychle rukama vytvořte drobenku a postupně přilévejte ledovou vodu tak, aby se všechny ingredience spojily. Těsto dále nevypracovávejte, rychle je rozdělte na 2 díly. Každý zploštěte do tvaru disku a zabalte do potravinářské fólie. Nechte 60 minut chladit v lednici.
2. Broskve omyjte, zbavte pecky a rozkrájejte na menší kousky. Promíchejte je v misce s cukrem, solí a škrobem a nechte chvilku odstát. Pokud jsou hodně zralé, uberte část cukru. Formu na koláč vymažte máslem a na pracovní desce, lehce posypané moukou, vyválejte jednu část těsta. Těsto přeneste do formy tak, aby zcela přiléhalo ke dnu.
3. Na těsto navršte připravenou náplň z broskví. Rozválejte druhou část těsta tak, aby průměr přesahoval kraje formy, a pevně přitiskněte na náplň. Odstřihněte nebo odřízněte přečnívající kusy těsta a ještě jednou k sobě pečlivě vrchní a spodní část spojte. Horní plát uprostřed nařízněte ostrým nožem, aby při pečení mohla unikat pára a vršek se nepotrhal. Koláč vložte do lednice a nechte důkladně vychladit: minimálně do doby, než se rozehřeje trouba.
4. Troubu rozehřejte na 220 °C. Formu s koláčem dejte na plech (zachytí případnou vytékající šťávu) a vložte do trouby. Pečte 45 minut dozlatova. Pokud chcete páj servírovat nakrájený, nechte ho pořádně vychladnout. Nejlépe ale chutná vlažný, lžící rovnou z formy.
Poznámka k receptu
Ingredience na formu o průměru 24 cm.
Načítám komentáře...