Celozrnný ovocný koláč
Seznam surovin
- mouka celozrnná 3/4 hrnku (jemně mletá)
- voda 1/4 hrnku
- arašídové máslo 1/3 hrnku (peanut butter)
- sůl 1/3 lžičky
- tuk (na vymazání formy)
- tvaroh měkký (sladký, nízkotučný (nebo marmeláda) na potření koláče)
- ovoce (na ozdobení - angrešt, plátky broskví, meruněk, kiwi...)
- želatina 1 balíček (čirá, v prášku)
Postup přípravy
Mouku smícháme se solí a burákovým máslem a za postupného přilévání vody vypracujeme tuhé těsto. Položíme ho na dno vymazané koláčové formy a prsty ho rovnoměrně vytlačíme až k okrajům. Na dně těsto na několika místech propícháme vidličkou, vložíme ho do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 15 minut, až je těsto na dotek suché a má světle zlatavou barvu.
Upečený koláčový korpus necháme vychladnout, pak ho opatrně vyklopíme z formy a vnitřek naplníme sladkým tvarohem nebo potřeme marmeládou. Pak koláč poklademe plátky ovoce (menší kousky můžeme nechat v celku).
Želatinu připravíme podle návodu na obalu a dokud je ještě tekutá, opatrně ji rozetřeme pomocí štětce na ovoce, aby si zachovalo svěží vzhled. Jakmile želatina ztuhne, můžeme koláč podávat nebo ho ještě necháme vychladit. Kdo chce, může si vylepšit svou porci koláče kopečkem šlehačky nebo zakysané nízkotučné smetany.
Poznámka k receptu
1 hrnek = 2,5 dl
Načítám komentáře...