Černo-bílá čokoládová baklava
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- vejce 1 kus
- smetana zakysaná 1 lžíce
- olej olivový 1 lžička
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- máslo (na potření)
Na náplň:
- ořechy vlašské 150 gramů
- mandle 150 gramů (loupané)
- ořechy lískové 150 gramů
- čokoláda hořká 100 gramů
- čokoláda bílá 100 gramů
- med 80 gramů
- sušenky celozrnné 80 gramů
- máslo 40 gramů
- cukr 1 lžíce
- skořice 1/2 lžičky (mletá)
- muškátový květ
Postup přípravy
Z mouky, vejce, smetany a oleje zpracujeme tuhé a vláčné těsto, zabalíme ho do fólie a necháme v chladu odpočinout.
Dvě třetiny ořechů a mandlí nasekáme nahrubo, zbytek nastrouháme. V kastrůlku svaříme 3 dl vody s medem, cukrem, kořením a máslem. Přidáme ořechy s mandlemi a zvolna vaříme, dokud se téměř všechna voda nevyvaří. Pak kastrůlek postavíme do studené vody a za stálého míchání necháme směs zchladnout. Do poloviny směsi vmícháme 60 g rozpuštěné tmavé čokolády a do druhé 60 g rozpuštěné bílé čokolády. Na závěr do každé směsi vmícháme nakrájenou zbylou čokoládu a sušenky.
Těsto rozdělíme na tři díly a každý rozválíme na pomoučeném válu na co nejtenčí plát, který rozřízneme na tři obdélníky o velikosti asi 15 x 20 cm. Tři pláty potřeme rozpuštěným máslem a naskládáme je do pekáčku vyloženého papírem na pečení. Rozetřeme na ně směs s bílou čokoládou, přidáme další tři pláty potřené máslem, potřeme je směsí s tmavou čokoládou a vše završíme posledními třemi pláty těsta potřenými máslem. Horní vrstvu těsta nakrojíme ostrým nožem asi na 24 čtverečků a baklavu pečeme asi 50 minut při 160 °C.
Načítám komentáře...