Chlebovec s rebarborou
Seznam surovin
- chléb 300 gramů (ztvrdlého)
- ořechy 50 gramů
- cukr krupice 60 gramů
- máslo 60 gramů
- citronová kůra (dle potřeby)
- rozinky 2 lžíce
- rum 4 lžíce (nebo červené víno)
- mléko 120 mililitrů (nebo kávová smetana)
Náplň:
- rebarbora 400 gramů
- cukr krupice 3 lžíce
Dokončení:
- bílek 2 kusy (sníh)
- cukr krupice 2 lžíce
- máta (na ozdob)
Postup přípravy
1. Chléb nastrouhejte na jemnou strouhanku a promíchejte ji s cukrem, mletými ořechy, citronovou kůrou a rozinkami. Zvlhčete rumem nebo vínem, přidejte trochu mléka a polovinu másla.
2. Do vymazané nákypové formy dejte třetinu směsi, pak polovinu rebarbory, krátce podušené s cukrem, pocukrujte, Tip: Využijte různé starší pečivo, celozrnné dodá dezertu výraznou chuť. posypte rozinkami, dejte další vrstvu chlebové směsi, rebarboru a navrch třetí díl těsta.
3. Pokapejte rozpuštěným máslem a mlékem a zvolna asi 30 minut pečte v troubě předehřáté na 180 °C, až chlebovec zezlátne.
4. Na povrch naneste lžící sníh prošlehaný s cukrem. Zvyšte teplotu trouby o 20 °C a nechte krátce zapéct. Ozdobte lístky máty.
Poznámka k receptu
Rebarbora je jemná, šťavnatá a příjemně nakyslá, dezertům dodá výjimečně svěží chuť. Chlebovec ovšem můžete připravit s jakýmkoli sezonním ovocem, na podzim třeba se švestkami.
Načítám komentáře...