Chodské koláče
Seznam surovin
- kvasnice 70 gramů
- mléko 500 mililitrů (teplé, může být i víc)
- cukr krupice 220 gramů
- vejce 1 kus (+3 žloutky navíc)
- mouka pšeničná polohrubá 1 kilogram
- máslo 250 gramů (změklé)
- cukr vanilkový 1 balíček
- citronová kůra 1/2 kusu
- sůl 1 lžička
- rum 100 mililitrů
- olej 1 lžíce (stolní)
- mandle (i rozinky na ozdobu)
- vejce 1 kus (prošlehané na potření okrajů koláče)
Tvarohová náplň:
- tvaroh 1,5 kilogramu (tečný, ne ve vaničce)
- smetana na šlehání 250 mililitrů
- cukr krupice (podle chuti)
- rum (podle chuti)
- šťáva citronová (podle chuti)
- cukr vanilkový (podle chuti)
- moučka bramborová (škrob) 1 lžíce
- máslo 125 gramů (změklé)
- bílek 3 kusy
Maková náplň:
- mák 250 gramů
- vejce 1 kus
- rumové perníčky 5 kusů (den předem namočené ve vodě)
- cukr krupice (podle chuti)
- skořice
Povidlová náplň:
- švestková povidla 750 gramů
- šťáva citronová (podle chuti)
- rum (podle chuti)
Postup přípravy
1. Ze všech přísad vypracujte jemné, středně tuhé těsto. Přikryjte ho čistou utěrkou a nechte asi hodinu kynout; těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Pak ho znovu propracujte, aby se dovnitř dostalo co nejvíc vzduchu, a nechte vykynout ještě jednou.
2. Rozdělte na 10 - 12 dílků (1 koláč váží asi 200 g), válečkem nebo rukou vytvořte koláče, vytlačte okraje a potřete je vajíčkem.
3. Zatímco těsto kyne, připravte si náplně. Na tvarohovou přidejte do tvarohu cukr, šlehačku, rum, citron, máslo a solamyl a všechno dobře promíchejte. Nakonec opatrně zapracujte sníh z bílků. Na makovou náplň mák jemně umelte, promíchejte s cukrem a spařte vroucí vodou. Vmíchejte vajíčko a přes sítko propasírujte perníčky k zahuštění. Podle potřeby dochuťte. Povidla dochuťte rumem, a pokud chcete, také citronovou šťávou.
4. Koláče pokryjte zvolenými náplněmi a ozdobte mandlemi. Pečte je asi 25 až 30 minut v troubě předehřáté na 180ºC, až okraje koláčů krásně zezlátnou.
Načítám komentáře...