Citronové koláčky se sněhem
Seznam surovin
Na těsto:
- mouka pšeničná hladká 270 gramů
- cukr moučkový 20 gramů
- citronová kůra 1/2 lžičky (nastrouhaná)
- máslo 110 gramů
- voda 2 lžíce (studená)
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- máslo (na vymazání formiček)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formiček)
Na náplň:
- cukr moučkový 220 gramů
- moučka škrobová 4 lžičky
- šťáva citronová 1,5 decilitru
- vejce 4 kusy (velká)
- citronová kůra 1 lžíce (nastrouhaná)
Na sníh:
- bílek 3 kusy
- sůl 1 špetka
- cukr krupice 110 gramů
Postup přípravy
V míse smícháme mouku, cukr a citronovou kůru. Přidáme máslo nakrájené na malé kousky a promícháme. Pak přidáme vodu a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a uložíme na 20 minut do chladničky.
Odleželé těsto rozdělíme na čtvrtiny, každou rozválíme na pomoučeném válu na kulatý plát a vyložíme jimi čtyři vymazané a vysypané kulaté jednoporcové formičky. Těsto zasypeme vrstou suchých fazolí (nebo jiných luštěnin), aby se během pečení nezvedalo. Formičky s těstem vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme asi 15 minut. Pak fazole vysypeme a těsto pečeme ještě 15 minut.
Na náplň smícháme v hrnci cukr a škrobovou moučku. Přidáme citronovou šťávu, postupně vmícháme vejce a nakonec citronovou kůru. Vše zahřejeme na mírném plameni a povaříme asi 10 minut do zhoustnutí. Náplň nalijeme na upečené prochladlé korpusy, uhladíme a necháme zcela vychladnout.
V míse ušleháme bílky se solí a cukrem, až vznikne tuhý sníh. Naplníme ho do cukrářského sáčku, nastříkáme na koláčky a pomocí flambovací pistole sníh opalíme do světle hněda.
Poznámka k receptu
Pokud nemáte flambovací pistoli, vložte koláč na malou chvilku do rozpálené trouby zapnuté na gril.
Koláčky jsou ještě zajímavější, když vyměníte citron za limetku.
Místo čtyř malých koláčků můžete upéct jeden velký koláč.
Načítám komentáře...