Citronové tartaletky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 350 gramů
- cukr moučkový 60 gramů
- sůl 1 špetka
- citronová kůra (z 1/2 citronu)
- máslo 180 gramů
- žloutek 1 kus
- voda 3 lžíce (studená)
Na krém:
- cukr krystal 70 gramů
- maizena 20 gramů
- žloutek 3 kusy
- citron 5 kusů
- fazole 1 hrst (suché)
Postup přípravy
Na vál prosejte mouku, moučkový cukr a špetku soli. Přidejte citronovou kůru a máslo a vytvořte těsto připomínající drobenku. Zapracujte žloutek a vodu a rychle vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte odpočinout v chladničce.
Těstem naplňte vymazané a vysypané formičky na tartaletky, pokryjte je kouskem alobalu nebo pečicího papíru a posypte suchými fazolemi. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova asi 15 minut. Pak fazole vysypte a podle potřeby tartaletky ještě dopečte nebo vyklopte.
Nechte zchladnout a mezitím vymačkejte šťávu z citronů. Šťávu dolijte vodou do objemu 300 ml a přelijte do kastrolu. Přidejte žloutky (2 bílky si nechte stranou), maizenu, cukr a za občasného míchání vařte do zhoustnutí. Ze dvou bílků a lžíce citronové šťávy vyšlehejte pevný sníh. Každou tartaletku naplňte krémem a ozdobte sněhovou čepičkou. Krátce zapečte v troubě, dokud sníh nezezlátne.
Načítám komentáře...