Citronovozázvorový cheesecake
Seznam surovin
Na náplň:
- sýr 750 gramů (smetanový, ideálně mascarpone)
- cukr 150 gramů
- vejce 4 kusy
- pudinkový prášek vanilkový 1/2 balení
- citron 1 kus
- zázvor 10 gramů (čerstvý, strouhaný)
- vanilkový lusk 1 kus (nemusí být)
Na omáčku:
- maliny 250 gramů
- voda 2,5 decilitru
- cukr moučkový 100 gramů
- moučka škrobová 1 lžička
Postup přípravy
Sušenky nasypeme do igelitového sáčku a rozdrtíme je válečkem (nebo použijeme robot). Nasypeme je do mísy, přidáme změklé máslo a rukou vše propracujeme. Hmotu upěchujeme na dno a zčásti také na okraje vymazané dortové rozevírací formy a vložíme na 5 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.
Ve velké míse smícháme smetanový sýr, žloutky, vanilkový pudinkový prášek, cukr a dřeň vyškrábanou z podélně rozkrojeného vanilkového lusku (na míchání nepoužíváme mixér, aby v hmotě nevznikly bubliny). Nakonec pomalu vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků, přidáme šťávu vymačkanou z citronu a nastrouhaný zázvor a opatrně mícháme, až vznikne tekutý krém. Nalijeme ho na sušenkový základ ve formě a necháme 5 minut stát, aby se krém dostal do každé štěrbiny sušenek. Pak cheesecake vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme asi hodinu.
Mezitím připravíme omáčku. Škrobovou moučku rozmícháme ve vodě, svaříme a necháme prochladnout. Do mixéru vložíme maliny a cukr. Po částech přidáváme prochladlou převařenou škrobovou moučku a vše rozmixujeme, až vznikne řídká a hladká omáčka, kterou podáváme k vychladlému koláči.
Poznámka k receptu
Při pečení vložte do trouby i pekáček s vodou, který zajistí, že cheesecake bude vláčný a nevysuší se.
Načítám komentáře...