Citronový chlebíček s mákem
Seznam surovin
Chlebíček:
- cukr krystal 200 gramů
- vejce 3 kusy
- mléko 250 gramů
- olej olivový 250 mililitrů (+ na vymazání formy)
- citron 2 kusy (šťáva a kůra)
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- mák 2 lžíce (nemletý)
- kypřící prášek do pečiva 1 balení
- sůl 1 špetka
Sirup:
- citron 1 kus (šťáva)
- cukr krystal 50 gramů
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 180 °C. Formu lehce vymažte olejem a vyložte pečicím papírem. Do mísy od robotu nasypte cukr, sůl a vejce. Šlehejte do hustého krému, trvá to asi 4 minuty. Mezitím smíchejte mléko, olej, citronovou kůru a šťávu. Nelekejte se, mléko přidáním citronové šťávy lehce zhrudkovatí, ale v těstě se pak opět rozmíchá. Směs pomalu přilévejte k našlehaným vejcím a míchejte. Stěrkou opatrně vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a mákem. Nemíchejte příliš, abyste nevyhnali z těsta vzduch, chlebíček by pak nebyl tak nadýchaný.
2. Těsto nalijte do připravené formy a povrch uhlaďte. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 55 minut. Zatímco se chlebíček peče, svařte v kastrůlku citronovou šťávu s cukrem na sirup. Ihned po vyndání z trouby chlebíček potírejte sirupem tak dlouho, dokud ho všechen nespotřebujete. Před vyklopením z formy nechte chlebíček 5 minut odpočinout.
Načítám komentáře...