Citronový koláč I
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 100 gramů
- cukr moučkový 12 gramů (+ 24 g)
- mandle 2 lžíce (mleté)
- máslo 60 gramů (změklé)
- vanilkový lusk 1/2 kusu
- žloutek 1 kus
Krém:
- želatina 1 plátek
- vejce 2 kusy
- cukr krystal 100 gramů
- šťáva citronová 100 mililitrů (přibližně 2 velké citrony)
- máslo 140 gramů (změklé)
Sněhová čepice:
- bílek 100 gramů
- cukr krystal 200 gramů
Postup přípravy
1. Začněte přípravou těsta. V míse smíchejte mouku, mleté mandle a 12 g moučkového cukru. V další míse utřete máslo se 24 g moučkového cukru. Přidejte semínka z vanilkového lusku a zamíchejte. Do máslové směsi ve dvou dávkách vmíchejte suché ingredience a nakonec do těsta zapracujte žloutek. Vytvořte z těsta kouli, zabalte do potravinové fólie a nechte odpočinout v lednici.
2. Zatímco těsto odpočívá, předehřejte troubu na 160 °C. Těsto vyválejte, dejte do kolá- čové formy, zakryjte pečicím papírem a zasypte fazolemi, aby korpus během pečení nevyběhl. Pečte 16 minut, pak sundejte pečicí papír se zátěží a pečte, dokud korpus nezezlátne. Bude to trvat asi 12 minut. Korpus nechte vychladnout na mřížce.
3. V ledové vodě nechte nabobtnat želatinu. Ve středně velkém rendlíku smíchejte vejce s cukrem a do vzniklé směsi pomalu vmíchejte citronovou šťávu. Za stálého míchání vařte na středním plameni 3–5 minut, dokud směs nezhoustne. Odstavte z plamene a další minutu až dvě míchejte do lehkého vychladnutí.
4. Z želatiny vymačkejte přebytečnou vodu a vmíchejte ji do citronového krému. Tyčovým mixérem nakonec zašlehejte změklé máslo. Krém nalijte na korpus.
5. Nakonec připravte sněhovou pusinku meringue. Bílky s cukrem dejte do mísy a ve vodní lázni míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí, bílky neztratí svou vazkost a horká směs nezíská smetanovou konzistenci pivní pěny.
6. Horkou směs ihned přelijte do mísy robotu a šlehejte při nejvyšší rychlosti na tuhý sníh. Nechte chvíli zchladnout. Pomocí lžíce pak přikryjte vychladlý krém sněhovou čepicí. Tu pak lehce zapečte, buď pomocí flambovací pistole, nebo v troubě pod grilem.
Poznámka k receptu
- Dezert se ve světě proslavil jako lemon meringue tart a pochází ze Švýcarska. Dřív nebo později se do něj pustí každý odvážný pekař.
- Použijte formu o průměru 18 cm.
Načítám komentáře...