Citronový koláč se smetanou
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- máslo 125 gramů (vychlazené)
- cukr 60 gramů
- vejce 1 kus
- mouka (na vál)
- tuk (na vymazání)
- citron 5 plátků (na ozdobení)
- cukr moučkový (na posypání)
Na náplň:
- vejce 9 kusů
- cukr 375 gramů
- smetana na šlehání 3 decilitry
- citronová kůra 5 kusů (z 5 citronů)
- šťáva citronová 5 kusů (z 5 citronů)
Postup přípravy
Nejdříve připravíme těsto. Do velké mísy nasypeme mouku, přidáme nakrájené máslo a prsty zpracujeme na drobenku. Přimícháme cukr a vejce a vypracujeme měkké tvárné těsto. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme 30 minut odležet v chladu.
Pak těsto rozválíme na lehce pomoučeném válu na kruhový plát a vyložíme jím vymazanou kulatou formu. Těsto zakryjeme kruhem vystřiženým z papíru na pečení, zasypeme ho suchými fazolemi, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 10 minut. Pak fazole i papír odstraníme a těsto pečeme ještě 5 minut, až dno vyschne. Vyjmeme ho z trouby a teplotu stáhneme na 180 °C.
V míse ušleháme celá vejce, přidáme smetanu, citronovou kůru a šťávu a cukr a umícháme hladký krém, který nalijeme na předpečený korpus.
Koláč vrátíme do trouby a pečeme 35 - 40 minut, dokud citronová náplň zcela neztuhne.
Upečený koláč necháme trochu vychladnout a pak ho pocukrujeme a ozdobíme kolečky citronu.
Poznámka k receptu
Koláč podávejte ještě teplý nebo vlažný. Na ozdobení můžete použít i limetku.
Načítám komentáře...