Clafoutis I
Seznam surovin
- třešně 400 gramů
- máslo 45 gramů
- mouka pšeničná hladká 75 gramů
- mandle 75 gramů
- vejce 4 kusy
- mléko 150 mililitrů
- smetana na šlehání 150 mililitrů
- cukr krupice 80 gramů
- sůl 1 špetka
- vanilkový extrakt 1 lžička
- amaretto 20 mililitrů
- máslo (na vymazání formy)
- cukr krupice (na vysypání formy)
Postup přípravy
1. V míse promíchejte mouku, mleté mandle, špetku soli a cukr. Přidejte vejce, amaretto, vanilkový extrakt a zlehka prošlehejte, jen aby se suroviny spojily v hladké těsto. V hrnečku rozpusťte máslo a odstavte je stranou. Do těsta postupně zašlehejte mléko, pak smetanu ke šlehání a nakonec rozpuštěné máslo. Hotové těsto nechte 30 minut odpočinout.
2. Troubu předehřejte na 170 °C. Formu vymažte máslem a vysypte krupicovým cukrem - koláč se tak po upečení hezky odloupne od stěn (pokud budete chtít, můžete ho pak jednoduše přenést na servírovací talíř). Na dno formy nalijte trochu těsta, jen tolik, aby bylo celé dno pokryté, maximálně 0,5 cm. Formu vložte do trouby, jakmile vrstva těsta ztuhne, rozprostřete na ni třešně, zalijte zbytkem těsta a vraťte do trouby. Pečte 50 - 60 minut nebo dokud koláč na povrchu nezezlátne a na špejli nebude ulpívat těsto. Nejlepší je ještě vlažný.
Poznámka k receptu
- Dezert pocházející z francouzského regionu Limousine se tradičně peče s nevypeckovanými třešněmi, protože právě z pecek se do těsta uvolní přírodní glykosid amygdalin, který dodá koláči příjemnou mandlovou chuť.
- Ingredience na koláčovou formu 30 cm.
Načítám komentáře...