Čokoládové koláčky II
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 220 gramů
- máslo 125 gramů
- cukr moučkový 100 gramů
- žloutek 2 kusy
- kakao 30 gramů
- sůl 1 špetka
- tuk (na vymazání formiček)
- kakao (na posypání)
- čokoláda (hoblinky, na ozdobení)
Na náplň:
- čokoláda mléčná 330 gramů
- smetana na šlehání 220 gramů
- máslo 90 gramů
- mléko 0,7 decilitru
- cukr vanilkový 1 balíček
Postup přípravy
Změklé máslo smícháme v míse s moučkovým cukrem, žloutky a solí. Vmícháme prosátou mouku smíchanou s kakaem a vypracujeme drobivou hmotu. Přidáme do ní 2 lžíce studené vody a rychle vypracujeme hladké těsto, které necháme asi hodinu odležet.
Mezitím připravíme náplň. Smetanu přivedeme k varu. Přidáme cukr, máslo a nadrobno nakrájenou čokoládu a vše důkladně rozmícháme. Směs odstavíme z ohně a když lehce prochladne, vmícháme do ní mléko.
Odleželé těsto rozdělíme na menší kousky a naplníme jimi vhodné vymazané kulaté formičky, například na košíčky. Těsto důkladně vymačkáme prsty do všech stran, propícháme ho na několika místech vidličkou a upečeme v troubě vyhřáté na 190 °C (asi 10 – 20 minut, podle velikosti formiček).
Upečené košíčky necháme vychladnout, pak je naplníme zchladlou čokoládovou náplní a necháme ztuhnout v chladu, nejlépe do druhého dne.
Před podáváním koláčky poprášíme kakaem a ozdobíme čokoládovými hoblinkami.
Načítám komentáře...