Čokoládové koláčky s banánem
Seznam surovin
- banány 2 kusy
- máslo 140 gramů
- cukr třtinový 130 gramů
- mouka pšeničná hladká 120 gramů
- vejce 2 kusy
- čokoláda 50 gramů (mléčná nebo polohořká)
- smetana zakysaná 2 lžíce
- kokos 2 lžíce (strouhaný)
- kakao 2 lžičky
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- jedlá soda 1/2 lžičky
- skořice 1 špetka (mletá)
- sůl 1 špetka
- tuk (na vymazání formiček)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formiček)
- nutella (na naplnění)
Na medový ananas:
- ananas 12 plátků (čerstvý, množství plátků podle počtu koláčků)
- džus ananasový 2 decilitry
- máslo 40 gramů
- med 4 lžíce
- rum 3 lžíce (Tuzemák nebo Bacardi)
Postup přípravy
Změklé máslo ušleháme v míse s cukrem do pěny a postupně do ní zašleháme rozpuštěnou čokoládu, sůl a vejce. Přidáme oloupané banány rozmačkané vidličkou, kokos a zakysanou smetanu a promícháme. Mouku prosejeme s kakaem, skořicí, práškem do pečiva a sodou a tuto směs důkladně vmícháme do máslové části. Těsto naplníme do vymazaných a vysypaných malých kulatých formiček (nebo silikonových, které nemusíme vymazávat ani vysypávat), rozložíme je na plech a pečeme při 180 °C asi 25 minut (podle velikosti formiček).
Z plátků ananasu kulatou formičkou vykrojíme úhledná kolečka a menším vypichovátkem z nich vykrojíme tvrdé středy. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme džus s medem a promícháme. V této směsi plátky ananasu krátce povaříme, na závěr přidáme rum a po chvilce ananas ze šťávy vyjmeme.
Upečené koláčky vyklopíme z formiček, navlhčíme je zbylou šťávou z pánve a středy koláčků naplníme čokoládovým krémem. Koláčky rozdělíme na plátky ananasu a podáváme je ještě teplé.
Načítám komentáře...