ČOKOLÁDOVO-DÝŇOVÝ KOLÁČ S OŘECHOVOU KRUSTOU
Seznam surovin
Čokoládová vrstva:
- pyré 240 mililitrů (dýňové)
- cukr krupice 130 gramů
- máslo 60 mililitrů (rozpuštěné)
- mouka pšeničná hladká 120 gramů
- kakao 25 gramů
- vejce 1 kus
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- sůl 1 špetka
Dýňová vrstva:
- pyré 240 mililitrů (dýňové)
- vejce 1 kus
- vanilkový extrakt 1 lžička
- cukr krupice 80 gramů
- skořice 1/2 lžičky (mletá)
- zázvor 1/2 lžičky (mletý)
- muškátový oříšek 1/4 lžičky (strouhaný)
- sůl 1 šálek
Ořechová krusta:
- ořechy vlašské 90 gramů
- cukr třtinový 80 gramů (tmavý)
- mouka pšeničná hrubá 60 gramů
- máslo 60 mililitrů (rozpuštěné)
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
1. Nejprve připravte dýňovou a ořechovou vrstvu. Není v nich kypřicí prášek, takže nevadí, že budou chvilku stát. V misce prošlehejte dýňové pyré, vejce, extrakt, koření, cukr a sůl do hladké směsi. Ořechy nasekejte najemno nebo nahrubo a smíchejte je s cukrem, moukou a máslem.
2. Dortovou formu vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. V další míse smíchejte mouku, pyré, cukr, máslo, vejce, extrakt, kakao, prášek do pečiva, sůl a vymíchejte hladké těsto. Nalijte je do připravené formy, na ně přilijte dýňové těsto a nakonec krustu. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 50 minut. Pak do středu zapíchněte špejli – vytáhnete-li ji čistou a bez drobečků, máte hotovo. Nechte vychladnout a podávejte.
Poznámka k receptu
V tomhle koláči se snoubí nejlepší chutě – hutný čokoládový korpus připomíná brownies, vláčný dýňový střed okouzlí kořením a ořechová krusta se postará o strukturu a zemitý tón. A nejlepší je, že všechny ingredience stačí jen smíchat a nalít do formy.
FORMA O PRŮMĚRU 20–23 CM
Načítám komentáře...