Čokoládový koláč
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 130 gramů
- čokoláda hořká 50 gramů
- cukr hnědý 30 gramů
- máslo 20 gramů (změklé)
- rum 1 lžíce
- kypřící prášek do pečiva 1/2 lžičky
- pomerančová kůra 1/2 lžičky (nastrouhaná)
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- máslo (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
- sůl 1 špetka
Na náplň:
- rýže mléčná 500 gramů (prodává se hotová)
- čokoláda bílá 100 gramů
- vejce 3 kusy
- mouka pšeničná polohrubá 50 gramů
- cukr 2 lžíce
- skořice 1 lžička (mletá)
Postup přípravy
Smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr a pomerančovou kůru. Přidáme rozpuštěnou hořkou čokoládu, máslo, rum a špetku soli a vypracujeme hladké těsto, které necháme 20 minut odpočinout.
Pak ho rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 0,2 cm a vyložíme jím vymazanou a vysypanou koláčovou formu. Těsto propícháme vidličkou a zapečeme 10 minut při 190 °C. Pak snížíme teplotu na 160 °C a pečeme ještě 15 minut.
Mléčnou rýži smícháme s rozpuštěnou bílou čokoládou, skořicí, dvěma vejci, jedním žloutkem a moukou. Z posledního bílku a špetky soli ušleháme sníh, zašleháme do něj cukr a sníh opatrně vmícháme do rýžové hmoty. Nalijeme ji do formy s těstem a koláč pečeme ještě 50 minut při 150 °C.
Načítám komentáře...