Čokoládový koláč s krémem
Seznam surovin
Krém:
- čokoláda 225 gramů (hořkomléčná 60% kakaa)
- smetana na šlehání 1,5 hrnku
- káva 2 lžíce (instantní)
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 1 hrnek
- sůl 3/4 lžičky
- kakao 1/2 hrnku (holandské)
- máslo 110 gramů (změklé)
- cukr krupice 1/3 hrnku
- žloutek 3 kusy (lehce prošlehané)
- vanilkový extrakt 3/4 lžičky
- smetana 3 lžíce
- sýr Mascarpone 250 gramů
Postup přípravy
1. Na krém dejte nalámanou čokoládu do ohnivzdorné misky. Smetanu zahřejte s instantní kávou k bodu varu, vlijte k čokoládě a nechte 2 minuty stát. Pak prošlehejte dohladka. Krém nechte asi 1 hodinu dojít do pokojové teploty.
2. Na korpus prosejte do mísy mouku se solí a kakaem. V jiné míse zpěňte asi 4 minuty máslo s cukrem (nejlépe elektrickými metlami). Přidejte vejce a vanilku a znovu dobře promíchejte. Snižte rychlost a po částech do tohoto základu zašlehávejte moučnou směs. Těsto vytvarujte jako obdélník a zabalené do fólie ho dejte na asi 30 minut do chladu.
3. Troubu předehřejte na 180°C. Těsto vyválejte mezi dvěma fóliemi a vyložte jím obdélníkový rám, postavený na plechu pokrytém pečicím papírem, či papírem vyloženou obdélníkovou formu (aby papír dobře držel, dno pokapejte vodou). Vytvořte okraje a korpus propíchejte vidličkou.
4. Pečte 18 až 20 minut, až těsto zpevní. Korpus nechte lehce zchladnout na mřížce a pak ho vyklopte.
5. Krém vyšlehejte dohladka a naplňte ho do cukrářského sáčku s hvězdicovitou hubičkou. Korpus potřete mascarpone promíchaným se šlehačkou a na ně nastříkejte růžičky z čokoládového krému.
Načítám komentáře...