Čokoládový koláč s mandarinkami
Seznam surovin
- vejce 2 kusy
- sůl 1 špetka
- cukr krystal 80 gramů
- čokoláda hořká 80 gramů (kvalitní)
- mléko 50 mililitrů
- mouka pšeničná polohrubá 80 gramů
- ovesné vločky 20 gramů
- sýr Mascarpone 200 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
- mandarinky 4 kusy (4-5 kusů)
- želé 1 balíček (dortové čiré)
Postup přípravy
Čokoládu nalámejte na kousky a spolu s mlékem rozpusťte v horké vodní lázni.
Bílky našlehejte se špetkou soli do pěny, pak postupně zašlehejte krystalový cukr a žloutky. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a mouku promíchanou s ovesnými vločkami. Těstem naplňte vhodnou vymazanou a vysypanou koláčovou formu a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 15–20 minut a nechte vychladnout na mřížce.
Mascarpone promíchejte s vanilkovým cukrem a oloupané mandarinky rozdělte na měsíčky, které podélně překrojte na poloviny. Vychladlý koláč potřete krémem a poklaďte mandarinkami.
Připravte dortové želé podle návodu na obalu, nalijte na koláč a nechte ztuhnout v chladničce.
Poznámka k receptu
Ačkoli pomeranče, mandarinky nebo limetky dnes v obchodech seženete po celý rok, jejich životodárnou sílu oceníte především během zimních měsíců. A nemusí jít jen o vymačkanou šťávu. Z citrusových plodů se dají připravit báječné dezerty, jimiž okouzlíte nejednoho hosta!
Načítám komentáře...