Dia okaté koláčky
Seznam surovin
- tuk 225 gramů
- mouka pšeničná hladká 175 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 175 gramů
- vejce 2 kusy
- žloutek 1 kus
- mléko 4 lžíce (studené)
- náhradní sladidlo 2 lžíce
- droždí 30 gramů (čerstvé)
- sůl
- mandle (krájené na ozdobu)
- náhradní sladidlo (na pocukrování Irbis sweet)
Povidlová nádivka:
- švestková povidla 2 lžíce (DIA)
- piškoty 2 lžíce
Tvarohová nádivka:
- tvaroh měkký 180 gramů
- vejce 1 kus
- náhradní sladidlo 1 lžíce (vrchovatá, Cukren)
- mléko 1,5 lžíce
- pudinkový prášek vanilkový 1 lžíce
- rumové aroma 2 kapky
Postup přípravy
Obě mouky smícháme a prosejeme na vál se solí a sladidlem. Přidáme najemno rozdrobené droždí a promícháme. Mléko rozšleháme se žloutkem a vejcem a zalijeme jím mouku. Přidáme nastrouhaný tuk a vařečkou vymícháme hladké a vláčné těsto. Část oddělíme, ostatní zabalíme do fólie a ponecháme v lednici (aby těsto nekynulo).
Plech vyložíme papírem na pečení. Z těsta odkrajujeme kousky velké asi 3 x 3 x 3 cm a tvoříme z nich kuličky. Rozložíme je na plech dál od sebe a dnem skleničky každou zploštíme tak, aby koláček měl po obvodu silnější okraj. Koláčky naplníme trochou tvarohové nádivky, do středu dáme trochu povidlové nádivky a na ni mandli. Stejně zpracujeme i těsto uložené v lednici.
Zbylé vejce rozšleháme a potřeme jím okraje koláčků. Koláčky necháme 5 minut kynout a pak je pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 12 - 14 minut. Vlažné koláčky posypeme sladidlem Irbis sweet.
Povidlová nádivka
Švestková povidla (DIA) smícháme s piškoty a dáme stranou.
Tvarohová nádivka
Pudinkový prášek rozmícháme v mléce. Vejce rozšleháme a smícháme s rumovým aroma, tvarohem a sladidlem Cukren a do této hmoty zapracujeme rozmíchaný pudink.
Ingredience na 60 koláčků - 474 g sacharidů na celý recept, není přepočteno na 1 porci.
Načítám komentáře...