Drobenkový višňový koláč
Seznam surovin
- máslo 250 gramů (nebo hera)
- cukr krystal 250 gramů
- cukr vanilkový 1 balení
- vejce 2 kusy
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1 balení
- mléko (vlažné)
- tuk (na vymazání)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání)
- višně 500 gramů (čerstvé, nebo kompotované)
- mandlové lupínky 1 hrst
Postup přípravy
Višně vypeckujte, kompotované slijte a nechte okapat.
Změklý tuk rozdrobte s cukrem, vanilkovým cukrem, 400 g mouky a vytvořte drobenku. Jednu třetinu dejte stranou. Do zbytku drobenky přimíchejte vejce, zbytek mouky proseté s práškem do pečiva, sůl a vlažné mléko podle hustoty těsta. Těsto rozetřete na vymazaný a vysypaný plech. Na povrch narovnejte višně a posypte drobenkou (a mandlovými lupínky).
Plech dejte do předehřáté trouby a při 180°C koláč upečte. Nechte vychladnout a nakrájejte na řezy.
Poznámka k receptu
Zkuste višně posypat skořicovým cukrem a potom drobenkou.
Načítám komentáře...