Dvoubarevný koláč s meruňkami
Seznam surovin
- meruňky 500 gramů (čerstvé, nebo mražené)
Na tmavé těsto:
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- mouka pšeničná hrubá 250 gramů
- mléko kefírové 2,5 decilitru
- olej 2 decilitry
- cukr 100 gramů
- vejce 2 kusy
- kakao 3 lžíce
- cukr vanilkový 1 balíček
- kypřící prášek do pečiva 1 balíček
- sůl 1 špetka
Na tvarohové těsto:
- tvaroh měkký 500 gramů
- mléko 2 decilitry
- cukr 100 gramů
- vejce 2 kusy
- pudinkový prášek vanilkový 1 balíček
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
Na tmavé těsto smícháme obě mouky se solí, práškem do pečiva a oběma druhy cukru. Do kefíru zamícháme kakao a přidáme ho k mouce. Vmícháme vejce a olej a těsto nalijeme na plech vyložený papírem na pečení.
Na tvarohové těsto smícháme tvaroh s vejci, oběma druhy cukru, solí a pudinkovým práškem rozmíchaným v mléce. Těsto nalijeme na tmavé těsto na plechu a několika tahy vidličkou vyrobíme mramorování z obou těst.
Na povrch koláče rozložíme půlky meruněk, koláč vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 40 minut.
Hotový koláč nakrájíme na čtverečky a vystačí asi na 10 - 12 porcí.
Poznámka k receptu
Pokud nemáte meruňky, použijte jiné ovoce (čerstvé nebo mražené). Výborné jsou například maliny a nebo borůvky.
Načítám komentáře...