Dýňový cheesecake
Seznam surovin
Korpus:
- sušenky kakaové 150 gramů (např. Derby)
- máslo 50 gramů (studené)
Náplň:
- dýně 500 gramů (Hokaido)
- sýr krémový 400 gramů (Philadelphia, nebo Buko)
- cukr třtinový 180 gramů
- vejce 3 kusy
- moučka kukuřičná (škrob) 2 lžíce
- skořice 1,5 lžičky
- muškátový oříšek 1/2 lžičky
Na ozdobu:
Postup přípravy
1. Dýni omyjte, zbavte semen a nakrájejte na menší kostky. Vařte ve vodě do úplného změknutí. sceďte, umixujte tyčovým mixérem na hladké pyré a nechte zcela vychladnout.
2. Dno dortové formy si obkreslete na pečicí papír, vystřihněte a k tomu vystřihněte i pruh papíru dlouhý a široký jako okruží formy. Formu lehce vymažte máslem a vyložte papírem, nejprve boky, pak dno (při vyklápění cheesecaku to velmi oceníte).
3. V robotu umixujte sušenky se studeným máslem nakrájeným na malé kostky na drobenku. Směs nasypte do formy a pořádně „udusejte“, poslouží vám k tomu obrácená lžíce nebo rovné dno sklenky. (z drobků vytvořte pouze dno, se stěnami se netrapte.) Korpus uložte do lednice.
4. Sýr a cukr míchejte (nešlehejte!) v robotu dohladka, postupně přidejte vejce, pak dýňové pyré, škrob a koření.
5. Formu zevně obalte pevným (případně dvojitým) alobalem, nalijte do ní krém a několikrát s ní velmi opatrně a zlehka udeřte o kuchyňskou linku, aby mohly uniknout vzduchové bubliny (kvůli nim by pak mohl cheesecake popraskat). Formu posaďte na dno hlubšího pekáče a kolem nalijte vodu. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C 50 minut.
6. Cheesecake nechte vychladnout na mřížce, odstraňte alobal a dejte chladit alespoň na několik hodin (ideálně do druhého dne) do lednice.
7. Zdobte plátky pražených mandlí a hoblinami čokolády-
Poznámka k receptu
Tento cheesecake není příliš sladký, zato krásně voní po skořici, září jako slunce a chutná jako esence podzimu.
Načítám komentáře...