Dýňový koláč
Seznam surovin
- těsto 1 dávka (základní)
- pyré 470 gramů (dýňové)
- smetana na šlehání 120 mililitrů
- cukr třtinový 110 gramů (tmavý)
- vejce 3 kusy
- zázvor 1 lžička (mletý)
- skořice 1 kulička (mletá)
- muškátový oříšek 1/2 lžičky
- nové koření 1 špetka (mleté)
- semínka sezamová 1,5 lžíce (černá)
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
1. Připravte základní těsto a vyválejte ho tak, aby, až jím vyložíte formu, okraje přesahovaly asi o 2cm. Vykrojte ozdobný okraj a dejte formu chladit.
2. V menší misce smíchejte cukr, koření a sůl. Ve větší míse prošlehejte vejce, smetanu a dýňové pyré. Vmíchejte suché ingredience a náplň nalijte na vychlazené těsto. Zbylé těsto rozválejte, vykrájejte ozdobné tvary, položte na náplň a dejte koláč do trouby předehřáté na 200°c. Pečte 45–55 minut, střed náplně by se měl lehce chvět. Vyndejte formu z trouby a nechte koláč zcela vychladnout na kuchyňské mřížce, aby náplň ztuhla.
Recept na základní těsto najdete zde
Recept na zakladní dýňové pyré najdete zde
Poznámka k receptu
Perfektní dýňový koláč je jiskrný a sametově hebký. Směs koření jsme vyladili na míru našim chutím, vy si ji ale klidně přizpůsobte. K dýni totiž ladí i hřebíček nebo kardamom.
Načítám komentáře...