Extra křehký hruškový koláč
Seznam surovin
- hrušky 3 kusy
- mouka pšeničná hladká 150 gramů
- mléko 3,5 decilitru
- máslo 75 gramů (změklé)
- cukr krupice 50 gramů
- zavařenina meruňková 3 lžíce
- pudinkový prášek vanilkový 1 balení
- destilát 40% 1 lžíce (hruškovice nebo meruňkovice)
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná hladká 1 hrst (na vál)
- tuk 1 lžíce (na vymazání)
- cukr vanilkový 1 balení
Postup přípravy
V míse smícháme mouku s 30 g cukru a se solí. Pak přidáváme kousky másla a po lžících tolik studené vody, až vypracujeme hutné těsto. Rozválíme ho na pomoučeném válu na plát a vyložíme jím vymazanou kulatou nebo hranatou formu s okraji. Formu s těstem vložíme do chladničky a mezitím připravíme pudink. V části mléka rozmícháme pudinkový prášek s vanilinovým a zbylým krupicovým cukrem. Zbylé mléko přivedeme k varu, přilijeme pudinkovou směs a za stálého míchání vaříme 2 minuty. Pudink odstavíme z ohně a za stálého míchání vychladíme.
Hrušky rozkrojíme na čtvrtiny, vykrojíme jádřince a dužninu nakrájíme na tenké plátky. Dno těsta ve formě potřeme vychladlým pudinkem a hustě ho poklademe plátky hrušek.
Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme 30 - 35 minut.Mezitím v kastrolu zahřejeme zavařeninu, rozmícháme ji, a když je horká, vmícháme do ní pálenku. Upečený koláč vyjmeme z trouby, hrušky ihned potřeme horkou zavařeninou a koláč necháme ve formě na mřížce vychladnout.
Načítám komentáře...