Francouzský citronový koláč
Seznam surovin
Korpus:
- máslo 140 gramů
- žloutek 2 kusy
- cukr moučkový 70 gramů
- vanilka (trocha)
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná hladká 210 gramů
- citronová kůra 1 kus (nebo limetka)
Citronový krém:
- cukr krupice 280 gramů
- vejce 4 kusy (extra velká)
- citronová kůra 4 kusy
- šťáva citrusová 125 mililitrů
- sůl
- máslo 110 gramů
Postup přípravy
1. Změklé máslo, žloutky, cukr, vanilku, sůl a citrusovou kůru utřete do kypré pěny. Do ní zapracujte mouku. Rychle prohněťte a těsto zabalené ve fólii dejte přibližně na půl hodiny do ledničky. Pak ho vyndejte a mezi dvěma fóliemi rozválejte na výšku asi půl centimetru.
2. Jednu fólii odstraňte a pomocí druhé překlopte těsto do kulaté koláčové formy o průměru 25–27cm. Domačkejte ho do krajů a přebytky odstraňte.
3. Na korpus nyní dejte předem zmačkaný pečicí papír (lépe se s ním pracuje) a nasypte na něj fazole nebo keramické korálky, aby dno zůstalo rovné a nevyběhlo. V horkovzdušné troubě ho pečte při 170°C asi 15 minut. Pak z něj odstraňte papír se zátěží a vraťte ho na 8–10 minut do trouby, aby ještě zpevnil. Nechte ho vystydnout a vyndejte z formy.
4. Krém: Cukr prošlehejte ve větší míse s vejci, s citronovou šťávou a kůrou a se špetkou soli.
5. Pak vše zahřívejte na 70°C (samozřejmě můžete připravovat i ve vodní lázni), až hmota začne
mít konzistenci řidšího pudinku (poznáte to také, když prstem přejedete po vařečce a jím vytvořená stopa se znovu neslije). Nesmí se vařit!
6. Odstavte a přes cedník vylijte krém z rendlíku, ve kterém jste ho vařili, do mísy, aby se varný proces zastavil a jednak také, abyste se zbavili případných žmolků.
7. Do krému vmíchejte na kostičky pokrájené máslo a vylijte ho do vystydlého korpusu. Koláč dejte důkladně vychladit (ideálně až 48 hodin) a tak ho i podávejte! Nahoru se před podáváním často dává i šlehaný sníh s cukrem a krátce se zapeče (nebo ožehne cukrářskou pistolí). My jsme ho ozdobili kopcem šlehačky a rozvařeným ovocem a chutnal báječně! Francouzský citronový koláč učte se s námi!
Poznámka k receptu
Dezert, jenž je přímo ztělesněním francouzské cukrařiny.
Načítám komentáře...