Francouzský jablečný koláč
Seznam surovin
Karamel:
- cukr krupice 300 gramů
- voda 100 mililitrů
Těsto:
- máslo 380 gramů
- cukr krupice 150 gramů
- sůl
- mouka pšeničná hladká 600 gramů
Náplň:
Postup přípravy
1. Karamel: Do rendlíku dejte cukr a vodu a nechte na mírném plameni zkaramelizovat. Nebojte se chvilku vyčkat, aby byl karamel tmavší hnědé barvy. Hned poté ho nalijte doprostřed porcelánové formy, ve které budete péct koláč, a nechte vychladnout.
2. Těsto: V míse utřete změklé máslo s cukrem a solí. Přisypte mouku a vypracujte tuhé těsto, které dejte asi na 15 minut odpočinout do chladničky.
3. Náplň: Jablka omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců a rozkrájejte je na čtvrtiny.
4. Vychladlou formu s karamelem poctivě vytřete máslem.
5. Část těsta vyválejte na tloušťku přibližně 5 mm, vyřízněte z něj asi 2 cm silné proužky (podle výš- ky formy) a vyložte jimi okraje formy.
6. Připravená jablka vyrovnejte do tří řad na sebe. Nebojte se vrstvit je do výšky, jablka se totiž při pečení smrsknou. Do mezer mezi jablka vložte porůznu plátky másla.
7. Z těsta vyválejte plát o tloušťce asi 5 mm a pomocí válečku ho položte na narovnaná jablka. Je lepší, když máte těsto rozválené na větší rozměr, než je forma. Okraje přesahující přes formu odkrojte. Pořádně však těstem jablka přikryjte, aby se zakryly všechny mezery.
8. Připravený koláč vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte asi 60 minut.
9. Po upečení nechte koláč vychladnout ve formě. Studený koláč překlopte na pevnou podložku, formu k podložce přitiskněte a odklopte.
10. Na závěr koláč polijte slabě rozehřátou meruňkovou marmeládou a nechte ho zatuhnout.
11. Uložte do chladničky, nejlépe přes noc, pak bude koláč správně proleželý.
12. Tatin výborně chutná, když porci ohřejete v mikrovlnné troubě a podáváte s kopečkem zmrzliny.
Poznámka k receptu
Na přípravu koláče můžete použít i hrušky, blumy nebo rebarboru.
Načítám komentáře...