Francouzský rebarborový koláč
Seznam surovin
Rebarbora:
- rebarbora 700 gramů
- vanilka 1 kus (kůra bez dřeně)
- cukr krupice 50 gramů
- šťáva citronová (z 1/2 citronu)
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- mandle 25 gramů (mleté)
- cukr moučkový 2 lžíce
- máslo 140 gramů (nakrájené na kostičky)
- žloutek 1 kus (velký)
Krém:
- mléko 250 mililitrů (plnotučné)
- vanilka (dřeň)
- žloutek 4 kusy (velké)
- cukr krupice 2 lžíce
- moučka kukuřičná (škrob) 1 lžíce
- mouka pšeničná hladká 1 lžíce
- smetana na šlehání 100 mililitrů
Postup přípravy
1. Rebarboru nakrájejte na asi 10cm kousky. Kůru vanilky, cukr, citronovou šťávu a 300ml vody dejte vařit do širšího kastrolu. Až se cukr rozpustí, přidejte rebarboru a přibližně 5 minut ji povařte. Sejměte z ohně a nechte vychladnout v rozvaru, aspoň 1 hodinu. Rebarbora by měla být krásně měkká, ale ne zcela rozvařená.
2. Na těsto spolu v mixéru prošlehejte mouku, mandle, cukr a máslo do podoby drobenky. Nechte motor běžet, přilijte žloutek a zakápněte jednou až dvěma lžícemi studené vody. Těsto vyklopte na plochu, krátce ho prohněťte a zabalené do fólie dejte na 30 minut do ledničky vychladit.
3. Krém: Mléko a dřeň vanilky přiveďte k bodu varu (ale nevařte a hned odstavte). V míse prošlehejte žloutky, cukr, maizenu a mouku a za stálého šlehání do této směsi přilévejte horké mléko. Kastrol vytřete do sucha a zpátky do něj přeceďte krém. Na středním plameni ho za stálého promíchávání povařte, až zhoustne. Přelijte ho do mísy, povrch překryjte fólií (zabrání vytvoření škraloupu) a dejte vychladit.
4. Těsto rozválejte na lehce pomoučené ploše nebo mezi dvěma kuchyňskými fóliemi na tenký plát a vyložte jím nevymazanou obdélníkovou vroubkovanou formu (koláč můžete samozřejmě péct také v kulaté koláčové formě s odnímatelným dnem), v rozích těsto dobře vymačkejte a dejte ještě alespoň na 30 minut vychladit.
5. Troubu předehřejte na 200°C, těsto ve formě vyložte pečicím papírem, zatižte ho fazolemi nebo keramickými korálky a 20 minut předpečte. Pak papír se zátěží odstraňte a vraťte do trouby ještě na 8 až 10 minut, až bude těsto světle zlaté jako máslová sušenka – křehké, ale pevné.
6. Rebarboru vyndejte ze sirupu a nechte ji okapat. Sirup zredukujte povařením dohusta a nechte ho trochu vychladnout. Smetanu ušlehejte dotuha a vmíchejte ji do vychlazeného krému. Vychladlý korpus potřete krémem, hustě ho poklaďte rebarborou a přelijte hustým sirupem.
Poznámka k receptu
Reprezentant klasických francouzských koláčů (křehké těsto, žloutkový krém a ovoce) těží z pikantní chuti reveně.
Načítám komentáře...