Francouzský rebarborový koláč I

Seznam surovin

Těsto:

Náplň koláče:

Krém:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Rebarboru oloupejte a nakrájejte na kousky asi 10 cm dlouhé. Záleží na formě. Ve větším hrnci přiveďte k varu víno s cukrem a vložte do něj rebarboru. Povařte 3 - 5 minut, aby změkla, ale nerozvařila se, vyndejte ji z vína a nechte obojí zchladnout. Poté rebarboru zalijte svařeným vínem tak, aby byla celá ponořená. Naloženou nechte v lednici do druhého dne.

2. Mouku, cukr a pokrájené studené máslo dejte do food processoru a rozsekejte na drobenku. Přidejte vejce a vypracujte hladké těsto. Zabalte je do fólie a nechte v lednici hodinu odpočinout. Pak z něj rozválejte obdélníkový plát a vyložte jím formu. Těsto ve formě zakryjte pečicím papírem, zatižte suchými fazolemi a nechte v lednici další hodinu chladit.

3. Mléko na krém dejte do rendlíku, přidejte skořici, cukr a semolinu. Přiveďte k varu a vařte dvě minuty, až začne směs houstnout. Odstavte ji, odstraňte skořici a po jednom zašlehejte žloutky. Krém přikryjte fólií a nechte vychladnout při pokojové teplotě.

4. Rebarboru vyndejte z vinné lázně a osušte papírovou utěrkou. Rozehřejte troubu na 180 °C, těsto pečte tzv. naslepo (tedy s papírem a zátěží) 15 minut. Pak odstraňte papír a zátěž a pečte dalších 15 minut. Korpus nechte zchladnout, pak na něj rozetřete semolinový krém, na něj položte kousky rebarbory a posypte polovinou cukru. Vraťte do trouby a pečte zhruba 15 - 20 minut, náplň by měla být pevná, rebarbora měkká a cukr dobře rozpuštěný. Koláč posypte zbývajícím cukrem a krátce zapečte v troubě pod grilem. Podávejte vlažný nebo při pokojové teplotě.

Poznámka k receptu

  • Kombinace rebarbory a červeného vína byl momentální nápad, který stojí za to zopakovat.
  • Ingredience na formu asi 13 x 35 cm, nutné počítat s naložením rebarbory přes noc.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...