FRANCOUZSKÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ S MÁKEM
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná polohrubá 250 gramů
- máslo 150 gramů (studené)
- vejce 1 kus
- cukr moučkový 60 gramů
- citronová kůra 1 lžička (strouhaná)
- voda 2 lžíce (studená)
- mouka pšeničná hladká (na poprášení)
- sůl 1 špetka
Náplň:
- tvaroh měkký 500 gramů (tučný)
- mák 30 gramů (mletý)
- vejce 3 kusy
- cukr krupice 140 gramů
- vanilkový lusk 1 kus
- šťáva citronová (z 1 menšího citronu)
- smetana (nebo mléko pár lžic)
- mák 1 lžíce (nemletý)
Postup přípravy
1. Všechny suroviny na těsto ručně nebo v robotu smíchejte a uhněťte. Těsto vytvarujte do koule, zploštěte válečkem a rozválejte na placku, kterou snadno rozprostřete do koláčové formy. Těsto prsty vtlačte do okrajů a přečnívající části přejeďte a odřízněte válečkem (ve vyšší rovné formě udělejte okraje asi 3 cm vysoké a zarovnejte je rádýlkem). Dno propíchejte vidličkou a formu dejte na chvíli do lednice.
2. Formu s těstem přesuňte do trouby rozpálené na 180 °C a pečte 8–10 minut. Poté vyjměte z trouby a korpus nechte ve formě trochu zchladnout, těsto tak bude křupavější. Teplotu trouby snižte na 150 °C (horký vzduch) nebo 170 °C (klasická trouba).
3. Smíchejte všechny suroviny na náplň. Je-li příliš hustá, povolte ji trochou mléka nebo smetany a nalijte na předpečený korpus. Vše opatrně přeneste do rozehřáté trouby a nechte péct asi 45 minut, dokud okraje těsta nezrůžovějí a náplň nezpevní. Koláč nechte vychladnout ve formě a teprve pak krájejte.
Poznámka k receptu
Tenhle koláč je dokonalý kompromis pro milovníky tvarohových a makových náplní. Má výraznou makovou chuť, tvaroh mu ale dodá hedvábnou strukturu.
FORMA O PRŮMĚRU 28 CM
Načítám komentáře...