Frgále
Postup přípravy
1. Do mísy prosejte obě mouky se špetkou soli. Vsypte k ní cukr, rozdrobte droždí a vlijte žloutky, rozpuštěné vlahé máslo a asi 200 ml vlažného mléka. Vypracujte středně tuhé, pružné a nelepivé těsto. Lehce posypané trochou hladké mouky ho nechte na teplém místě kynout, až zhruba
zdvojnásobí svůj objem.
2. Vykynuté těsto rozdělte na dva díly a každý rozválejte na pečicím papíru do tvaru kruhu. Výška těsta by měla být maximálně 1 cm. Koláč potřete povidly a hustě posypte drobenkou, ručně
smíchanou z uvedených surovin.
3. Okraje koláčů potřete žloutkem a nechte ještě asi půl hodiny kynout.
4. Pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C, až okraje koláčů zezlátnou.
5. Po upečení potřete okraje rozpuštěným máslem smíchaným s rumem (směsí můžete ještě pokapat celý koláč).
Poznámka k receptu
Tip: Frgále se samozřejmě nepřipravují jen s povidly, uplatní se i tvarohová nebo maková náplň. Jejich příprava, velikost i zdobení se v různých domácnostech lišily.
Vymezte si čas na kynutí.
Načítám komentáře...