Galetka s červenou řepou
Seznam surovin
- listové těsto 300 gramů
- řepa červená 6 kusů
- máslo 30 gramů
- cukr moučkový (na posypání)
- sýr Mascarpone (nebo zakysaná smetana k podávání)
Postup přípravy
1. Řepu uvařte doměkka, oloupejte, nechte vychladnout a nakrájejte na tenká kolečka.
2. Listové těsto rozválejte na lehce pomoučeném vále na plát o síle asi 2 mm. Pomocí talířku nebo misky vykrojte kola o průměru asi 13 cm. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, propíchejte vidličkou a dejte na hodinu do lednice vychladit.
3. Troubu předehřejte na 200 ºC. Na vychlazená kolečka těsta hustě přes sebe naskládejte připravené plátky řepy. V rendlíku rozpusťte máslo, potřete jím povrch galetek a hojně posypte moučkovým cukrem.
4. Dejte péct buď na 30 minut, nebo dokud řepa nezačne karamelizovat. V polovině pečení ještě jednou potřete máslem a posypte cukrem. Podávejte vlažné nebo při pokojové teplotě se lžící mascarpone nebo zakysané smetany.
Poznámka k receptu
K vykouzlení parádního dezertu nepotřebujete víc než pět surovin. Řepa tu hraje prim a její chuť krásně doladí zkaramelizovaný cukr. Doporučujeme připravit rovnou dvojitou dávku, tyhle koláčky totiž mizí kosmickou rychlostí.
Načítám komentáře...