Honzíkův koláč s citronovým krémem
Seznam surovin
- listové těsto 1 balení
- jablka 5 kusů (velká)
- chléb toastový 6 plátků
- cukr krystal 3 lžíce
- šťáva citronová 1 kus (z 1 citronu)
- vanilka 1 kus (lusk)
- mouka pšeničná hladká
- máslo 2 lžíce (rozpuštěné)
- žloutek 1 kus (na potření)
Na krém:
- creme fraîche 2 decilitry (hustá zakysaná smetana)
- cukr moučkový 185 gramů
- mandle 160 gramů (mleté )
- máslo 135 gramů
- vejce 2 kusy
- citron 1 kus (šťáva + kůra)
- mouka kukuřičná 10 gramů
- pudinkový prášek vanilkový 10 gramů
- rum hnědý - tuzemský 1 lžíce
Na doplnění:
- džem meruňkový 1 lžíce
- citronová kůra 1 kus (z 1 kusu citronu, nebo limetky)
Postup přípravy
Nejdříve připravíme krém. Změklé máslo utřeme v míse na hladký krém a postupně do něj přidáme nastrouhanou kůru a šťávu z citronu.
V další míse smícháme cukr, kukuřičnou mouku, pudinkový prášek a mleté mandle. Směs přimícháme do máslového krému a dobře promícháme. Postupně vmícháme vejce a nakonec rum a creme fraiche. Mísu s krémem zakryjeme fólií a krém necháme v chladničce hodinu odležet.
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a pokapeme je polovinou citronové šťávy. Do hrnce nalijeme asi třičtvrtě litru vody, přidáme cukr, dřeň vyškrábanou nožem z rozkrojeného vanilkového lusku a zbytek citronové šťávy a přivedeme do varu. Vložíme jablka (měla by být zcela ponořená), hrnec odstavíme z ohně a jablka necháme ve vodě vychladnout.
Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát a vykrojíme z něj kruh větší, než je forma. Těsto přeneseme do formy a přebytečné okraje odřízneme. Na dno rozetřeme dvě třetiny krému, na který položíme plátky toastového chleba a zalijeme je zbytkem krému. Navrch rozložíme odkapané plátky jablek a potřeme je rozpuštěným máslem. Okraje těsta potřeme rozšlehaným žloutkem, koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180° C a pečeme asi 30 - 40 minut dozlatova (podle velikosti koláče).
Meruňkový džem rozehřejeme s trochou vody a přecedíme přes cedník. Potřeme jím povrch hotového koláče, ozdobíme ho trochou nastrouhané kůry a necháme zcela vychladnout.
Načítám komentáře...