Hrnkový meruňkový koláč
Seznam surovin
- meruňky 800 gramů
- mouka pšeničná hrubá 1 hrnek
- mouka pšeničná polohrubá 1 hrnek
- cukr krystal 1 hrnek
- mléko 1 hrnek
- olej 1/2 hrnku
- vejce 1 kus
- strouhanka 50 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balíčku
- tuk (na vymazání formy nebo plechu)
- strouhanka (na vysypání formy nebo plechu)
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
Hrubou a polohrubou mouku smícháme v míse s cukrem a práškem do pečiva, přidáme vejce, přilijeme mléko a olej a umícháme těsto připomínající hustou kaši. Meruňky opláchneme, rozpůlíme a vypeckujeme.
Připravené těsto rozetřeme do vymazané a strouhankou vysypané formy (nebo na plech), poklademe ho půlkami meruněk (vnitřní stranou nahoru a vypouklou stranou dolů) a posypeme je nejprve strouhankou a pak moučkovým cukrem.
Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a upečeme dozlatova.
Poznámka k receptu
1 hrnek = 2,5 dl
Načítám komentáře...