Hroznový koláč
Seznam surovin
- hroznové víno 300 gramů (tmavé i světlé)
- mouka pšeničná polohrubá 150 gramů
- cukr 150 gramů
- tvaroh měkký 100 gramů (tučný nebo polotučný)
- vejce 3 kusy
- mléko 2 lžíce
- dortové želé čiré 1,5 balíčku
- kypřící prášek do pečiva 1 špetka
- tuk (na vymazání formy)
- strouhanka (na vysypání formy)
Na potření:
- tvaroh měkký 2 balení (ve vaničce)
- cukr (podle chuti)
Postup přípravy
V míse utřeme žloutky s cukrem, tvarohem a mlékem do pěny. Pak postupně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec po částech tuhý sníh ušlehaný z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané koláčové formy a povrch uhladíme. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 20 minut dozlatova.
Upečený koláč vyklopíme z formy a necháme vychladnout. Mezitím rozmícháme tvaroh s cukrem a tuto hmotu rozetřeme po celém povrchu vychladlého koláče.
Želatinovou polevu připravíme podle návodu na obalu a osladíme ji. Do tvarohové hmoty na koláči vmáčkneme v kruzích kuličky hroznového vína, vše zalijeme připravenou želatinou a necháme ztuhnout.
Poznámka k receptu
Místo ochuceného tvarohu můžete upečený koláč potřít libovolnou marmeládou, kterou máte rádi.
Po nakrájení ozdobte každou porci koláče ušlehanou smetanou.
Načítám komentáře...